19 jul. 2010

PROMESAS INCUMPLIDAS

Nota desprès de visitar l’hospital La Fe de Malilla (La nova Fe)
Ja feia temps que no escrivíem cap cosa a aquesta pàgina i pensem que tots vosaltres, tots els que ens heu donat suport mereixeu estar informats .
Ningú no ens ha convençut que un hospital infantil no siga necessari al nostre país. El que passa és que em vist que de cap manera van a construir-ne un a hores d’ara. Ens van prometre una independència funcional i ens van encomanar treballar per tal d’organitzar el nou organigrama. Diversos esdeveniments succeïts als últims mesos però, ens han obert els ulls. Tindrem un servei o àrea de pediatria independent i moltes coses compartides amb els adults. L’abast de les actuals especialitats pediàtriques no sabem com quedarà. Companys capdavanters en la lluita per l’hospital infantil dins d’aquesta associació (ADEHI) han decidit jubilar-se, malgrat la il•lusió i dedicació que estaven posant en la defensa de l’Infantil. Ningú dels directius no els ha animat a romandre.
Avui hem tingut l’avinentesa de visitar les obres del nou hospital. Mai no hi havíem estat. El lloc a conèixer per tal de preparar el trasllat era l’hospital de dia. Hem tornat decebuts, trists, indignats i estabornits. Nosaltres sabíem que la distribució no semblava gens a la que haurien desitjat i hauríem considerat idònia i funcional. Tot i això, la visita al lloc ha sigut traumatitzant: “l’hospital de dia de xiquets és xicotet, amb uns recursos inferiors al actuals, fosc, molt fosc, orientat a l’oest i ple d’ envasos”. Sembla una cau i potser quan es farà la separació prevista en 2 àrees (1 separada per als malalts immunosuprimits com cal) semblarà un trist minilaberint. “Des del control d’infermeria no es podran veure els xiquets, si més no les seues cares”.
Nosaltres havien advertit mil vegades, des de fa temps la convinença de ser un espai obert, sense parets interiors. La resposta sempre ha sigut que el disseny és inamovible.
El que ha resultat més sagnant ha sigut veure els 3 hospitals de dia d’adults, contigus al nostre però amb la distribució que nosaltres hem reivindicat sempre. En són grans, diàfans i amb la distribució que hem considerat com idònia. Si mirem de nou els plànols després de visitar les obres, ens crida l’atenció aquesta diferència. Sembla que l’hospital de dia per a xiquets és un afegitó ubicat a un espai que inicialment puguera tindre un altre destí.
La nostra indignació és molt gran i ens trobem amb el dret de demanar una explicació, de demanar responsabilitats a aquest desgavell i de tractar d’evitar que els xiquets tinguen aquest tracte de segona classe en un futur molt pròxim.


Nota después de visitar el nuevo hospital La Fe de Malilla
Hace tiempo que no escribimos en esta página y hemos pensado que todos los que nos habéis dado vuestro apoyo mereceis una explicación.
Nadie nos ha convencido de que un hospital Infantil no sea una necesidad en nuestra comunidad, pero sí de que a pesar de nuestra lucha, la edificación era inamobible. Se nos prometió una independencia funcional, es decir que toda la atención médico-quirúrgica del niño estaría en manos de especialistas pediátricos. Debíamos trabajar para dearrollar todo el organigrama y a ello nos dedicamos. Sin embargo, esto también ha quedado en agua de borrajas. Tendremos un espacio físico para niños y pediatras, pero el alcance de todas las especialidades pediátricas que ahora existen, no sabemos en el futuro cual será. Compañeros pioneros en la lucha por el hospital infantil dentro de esta asociación (ADEHI) han decidido jubilarse, a pesar de la ilusión y dedicación que pusieron en la defensa del Infantil. Ningún directivo les ha animado a permanecer.
Hoy hemos tenido la oportunidad de visitar las obras del nuevo hospital. Debíamos conocer el “hospital de día” para empezar a trabajar en la organización del traslado. Hemos vuelto decepcionados, tristes, indignados y sorprendidos. Sabíamos que la distribución no era la que desde hace tiempo estamos reivindicando por considerarla idónea y funcional. A pesar de ello la decepción al verlo al natural ha sido enorme. Veníamos de ver parte del H. de día de adultos (3 áreas contíguas) que tiene precisamente la distribución que creemos adecuada, es diáfano y muy luminoso y hemos entrado en el pediátrico donde hemos encontrado todo lo contrario. “El hospital de día pediátrico es muy pequeño, lleno de tabiques internos y muy oscuro”. Casi parece una cueva y cuando se divida en 2 áreas, lo que es mandatario (para separar los inmunodeprimidos) es posible que parezca un mini-laberinto oscuro. “Desde el control de enfermería no se verán los niños, al menos sus caritas.
El contraste con el gran hospital de adultos ha sido espeluznante y si tras la visita volvemos a mirar los planos, es inexplicable. No puede ser tan diferente y tan inadecuado. Sólo encontramos como explicación, que dicha área tuviese inicialmente otro destino.
Estamos indignados y pedimos una explicación así cómo saber quien es el responsable de este desastre. Debemos solicitar una reconsideración, un cambio, para evitar que los niños tengan un trato inadecuado en la nueva fe.